top of page

Agile Koç Nasıl Olunur ?

  • Yazarın fotoğrafı: Volkan Köse
    Volkan Köse
  • 27 Eki 2023
  • 4 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 4 Kas 2023

Agile Koç veya Agile Lider, Agile'ı organizasyon genelinde uygulayan veya uygulamak isteyen organizasyonlarda yer alan bir roldür.


" Agile Koç nasıl olunur ?" sorusunun cevabından önce Agile Koç'un kim olduğu ve sorumlulukları hakkında bu blog yazısına gözatabilirsiniz.

Agile Koç olmak için temel yol haritası aşağıdaki gibidir.

  1. Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü konusunda bilgi sahibi olmak

  2. Agile Proje Geliştirme konusunda bilgi sahibi olmak

  3. Scrum yazılım geliştirme hakkında bilgi sahibi olmak

  4. Scrum yazılım geliştirme sürecinde yeralarak deneyim kazanmak

  5. Scrum sertifikalarından bir veya bir kaçına sahip olmak

  6. Scrum Master deneyimi sahibi olmak

  7. Agile alt metodolojiler ve uygulamaları konusunda bilgi sahibi olmak

  8. Ölçekli Scrum hakkında bilgi sahibi olmak

  9. Yalın Düşünce prensipleri ve uygulamaları konusunda bilgi sahibi olmak

  10. Hizmetkar liderlik yeteneklerine sahip olmak

  11. Eğitici yeteneklere sahip olmak

  12. Dönüştücü liderlik yeteneklere sahip olmak

  13. Danışman yeteneklere sahip olmak

1.Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü konusunda bilgi sahibi olmak

Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü, Software Development Life Cycle olarak bilinir. Temel olarak bir yazılım projesinde yer alan süreçleri tarif eder. Bunlar planlama, analiz, tasarım, uygulama, test ve bakımdır. Bu süreçlerin nasıl uygulanacağına dair bir çok çerçeve vardır. Agile koç olmak için geleneksel anlamda bir yazılım projesinin iş süreçleri konusunda ortalama üstü bilgiye sahip olmak gerekebilir. Koçluk yapacağınız insanların ne yaptığını işin hangi süreçlerden geçtiğini onlar kadar profesyonel seviyede olmasa da bilmelisiniz.


2.Agile Proje Geliştirme konusunda bilgi sahibi olmak

Yazılım Geliştirme Yaşam Döngüsü'nü biliyorsanız eğer Agile Koç olmak için en iyi başlangıç noktası Scrum Master olmaktır; bunun için de Agile Felsefeyi anlamak. Agile manifestoda yer alan değerler ve prensipler bilinmeli ve içselleştirilmelidir. Zaman içerisinde Agile takımlarca geliştirilen kavramlar, pratikler, alt çerçeveler öğrenilmelidir. Agile bir düşüncesetine sahip olunmalıdır. Tüm bunlar Agile Proje Geliştirme olarak ifade edilir.


3.Scrum yazılım geliştirme konusunda bilgi sahibi olmak

Scrum, bir Agile alt metodolojidir ve Agile Koçlar Scrum Takımlarıyla birlikte çalışır. Agile Koçlar Scrum rehberinde ayrıntılandırılan, Scrum teorisi, değerleri, etkinlikleri, eserleri, takımı konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Scrum rehberinin ötesine geçerek daha detaylı araştırmalar ve okumalar yapmalılardır.


4.Scrum yazılım geliştirme sürecinde yeralarak deneyim kazanmak

Scrum'ı öğrenmek kolay onu uygulamak ve onda ustalaşmaksa zordur. Agile ve Scrum gibi konularda sadece bilgi sahibi olunarak ustalaşılamaz. Kitaptan Scrum'ın kopuk kırıntılarını ezbere uygulamak projeyi başarısız kılar. Teorik bilgilere pratik bilgilerde eşlik etmelidir. Bunun en iyi yolu Scrumla yazılım geliştirme sürecinde takım üyesi olarak yer almak, Scrum'ın doğru ve yanlış kullanımlarını görmek ve uygulayarak tecrübe kazanmaktır.


5. Scrum sertifikalarından bir veya bir kaçına sahip olmak

Scrum Yazılım Geliştirme çerçevesinin kurucuları ve çeşitli sertifika kuruluşları Scrum Rollerinin (Product Owner, Scrum Master vb.) yeterliliğini ortaya koyan sınavlar düzenler. Bu sertifikaların piyasa tarafında kabulü çok yüksektir. İş ilanlarında tercih sebebidir.


Agile Koçlar, Product Owner veya Scrum Master sertifikalarına ilaveten Agile Liderlik, Kanıta Dayalı Yönetim, Scaled Scrum (Ölçekli Scrum), Kullanıcı Deneyimli Scrum sertifikalarına da sahip olabilir.


6.Scrum Master deneyimi sahibi olmak

Scrum Rehberinde Agile Koç rolü tanımlanmaz. Aslında Agile Koç ve Scrum Master birbirine benzer rollerdir. Scrum'ın takımdan takımlara geçmesi, Agile'ın da organizasyon geneline yayılmasıyla birlikte sadece organizasyon genelinde Agile dönüşüme liderlik yapacak bir rol ihtiyacı doğmuştur. Scrum Master bir takım veya proje özeline odaklanırken; Agile Koç organizasyon seviyesinde projeler, takımlar, Scrum Masterler, Product Ownerlar ve üst yönetimle çalışır. Bu anlamda Scrum Master deneyimi Agile Koç olmak için çok önemli bir deneyimdir ama ön şart değildir.


7.Agile alt metodolojiler ve uygulamaları konusunda bilgi sahibi olmak

Agile Koçlar sadece Scrum değil diğer Agile alt metodolojiler konusunda da bilgi sahibi olmalıdır. Bunlar Kanban, Extreme Programming, Lean, Scrumban, SAFe, Scrum@Scale, Less, Nexus gibidir.


8.Ölçekli Scrum hakkında bilgi sahibi olmak

Agile Koçlar Scrum Masterın aksine tek bir takımla değil, takımlar ve projelerle çalışır. Takım sayılarını ve takım içerisindeki kişi sayısını artırarak kolayca Scrum'ı ölçeklendiremezsiniz. Scrum kullanan takımların birlikte entegre ürün parçası teslim etmesi için ölçeklendirilmiş çerçevelere ihtiyacınız vardır. Bunların piyasa tarafından en çok kabülü olanlar Scrum@Scale (Scrum of Scrum) ve SAFe'tir.


9.Yalın Düşünce prensipleri ve uygulamaları konusunda bilgi sahibi olmak

Agile zaman içerisinde çokça Yalın Düşünceden istifade etmiş, takım uygulamaları için ondan çokça ilhamlar almıştır. Konu organizasyon ve Sistem seviyesinde Agile olduğundaysa daha fazla Yalın Düşünceye ve onun özüne ihtiyacınız vardır. Agile Koçlar sistemin genelinde iş süreçlerini, değer akışlarını incelerler. Buralardaki israfı, maliyetleri, hataları azaltmaya; kaliteyi, verimliliği artırmaya, departmanlar ve takımlar arasındaki engelleri kaldırmaya yönelik girişimlerde bulunurlar. Kaizen'i sürekli gelişimi uygularlar.


10.Hizmetkar liderlik yeteneklerine sahip olmak

Agile Koçlar, Scrum Takımlarına ve organizasyonun bütününe hizmet eden gerçek liderlerdir. Onlar otoriter, bürokratik liderler değil, hizmetkar liderlerdir. Hizmetkar liderlik geleneksel anlamda micro planda yöneticilik, gözetleme, kontrol etme yerine öğretmenlik, mentörlük, koçluk, kolaylaştırıcılık, engelleri kaldırmak, yardımcı olmak, ve güçlendirmek ile ilgilidir.


Agile Koçlar hizmetkar lider olarak takımların ve organizasyonun Agile, Yalın ve Scrum değerlerine göre hareket etmesine, doğru uygulamalar ile tam potansiyellerini gerçekleştirmesine yardımcı olur.


11.Eğitici yeteneklere sahip olmak

Agile Koç hem takımların hem de organizasyonun Agile ve Scrum'ı benimsemesinden sorumludur. Bu sorumluluk onu eğitici de yapar.


Takımlara, Scrum'ı özellikle de kendi kendine yönetmeyi/organize olmayı, çapraz fonskiyonelliği, deneysel bir ortamda geliştirme yapmayı öğretir. Mekanik ve ezber bir şekilde Scrum'ı uygulamaktan çok daha fazlasını, profesyonel Scrum'ı, Yalın Düşünceyi, Agile felsefeyi öğretir. Üst yönetime Agile bir kurum zihniyeti için danışmanlık ve mentörlük yaparlar


12.Dönüştücü liderlik yeteneklere sahip olmak

Agile Koçlar, Agile Dönüşüme yani gelenekselden Agile'a geçişe rehberlik ederler. Organizasyonun Agile insanları yaşatması, değişen piyasa dinamiklerine hızlı cevap verebilmesi, müşteriye daha değerli ürünler teslim etmesi ve yıkıcı teknoloji üretebilmesi için kültürünü dönüştürmesine, yapısını değiştirmesine yardımcı olurlar.


İnsanlar için değişim kolay değildir. Belirsizlikler ve korku içerir. Eski iş yapış şekillerinden vazgeçmek gerektirir. Bu süreç zorlamayla, işten çıkarma korkusuyla veya insanların kafalarına vurarak başarılamaz. Bunlar geleneksel kan akıtarak başarı yetenekleridir.


Agile liderler demoktarik, kapsayıcı, insancıl, harekete geçiricidirler. İletişim ve ikna becerileri çok yüksektir. Kazan-kazan anlaşmaları yapar, güveni artırır, emeğe saygı duyarlar. Dönüşüm için insanları bunun bir parçası haline getirir onlara rağmen değil onlarla başarırlar.


13.Danışman yeteneklere sahip olmak

Agile Koçlar organizasyon üst yönetimine Agile, Yalın, Scrum ve dönüşüm konularında danışmanlık yaparlar. Agile, üst liderliğin desteği olmaksızın hayatta kalamaz. Bunun için Agile Koçlar üst yönetime danışmanlık yapar, onlar tarafından yetkilendirilirler.


Referanslar

1.Image by benzoix on Freepik

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page